CA

A PdePÀ et donem tres consells per a reconèixer el pa de bona qualitat

De pagès, de sègol, d’espiga, integral, gallec… A PdePÀ ens encanta el pa. Però… no qualsevol. Ens agrada el pa de qualitat: el que t’omple la boca de matisos i sabor, el que et transporta a la teva infància amb la seva olor, el que et menjaries sense condiments ni una mica de remordiment.

T’agradaria saber com reconèixer-lo? Pren nota d’aquests consells.

  • Fixa’t en la seva molla. És excessivament blanca? Si la manipules amb els dits, s’estira com una goma o es desfà com si fos serradura? Lamentem dir-te que el pa que tens davant no és de bona qualitat. No importa que sigui de pagès, de xapata o una baguette, la seva molla ha de presentar color i la seva textura ha de ser consistent.
    Ens indiquen que la farina que s’ha utilitzat per a la seva elaboració no és molt refinada i conserva els nutrients propis del pa. També que, per a la seva preparació, no s’ha abusat de llevat i s’han respectat uns temps de fermentació mínims.

La consistència, tonalitat i textura de la crosta
són claus per saber si és un pa de qualitat

  • Toca la seva crosta. Cruix i no s’esmicola? Presenta matisos en el seu color? Si és així, estàs a punt de degustar un pa de qualitat. I és que, la consistència, tonalitat i textura de la crosta no només ens parlen dels temps de cocció al qual s’ha sotmès, també de la seva elaboració.
    Excepte en casos específics com el pa de llet o de Viena, desconfia d’aquells pans tous o amb una crosta que es trenqui només tallar-los.
  • Olora’l i assaboreix-lo. Se’t fa la boca aigua només olorar-lo? I, què passa quan te’l menges? Perceps cadascun dels ingredients amb els quals està elaborat? Aquest, sens dubte, és el millor dels senyals. Vol dir que tens davant teu un pa de bona qualitat. Perquè aquest aliment ha de tenir personalitat pròpia i poder-se gaudir tant a soles com acompanyat. No és un actor secundari a entrepans i àpats. Ha de tenir un paper principal.