CA

Fundat per Lluís Franquesa en 1952 com si fos un petit forn de poble, “Forn Franquesa” s’ha convertit en els seus més de 60 anys d’història en un dels artesans alimentaris referents a Catalunya. Les seves conegudes -i boníssimes- coques de Perafita, a les quals ha sumat una llarga llista de productes amb els anys, ho han portat a guanyar-se aquesta condició en l’àmbit de l’artesania alimentària. Un èxit que va començar a forjar-se quan Salvador Franquesaen el 80 es va adonar de les enormes possibilitats de les coques del seu pare Lluís i va començar a vendre-les a fires i mercats, el que va fer que l’empresa creixés.

forn franquesa coques perafita

Forn franquesa- Coques Perafita

L’empresa va saber més endavant trobar nous canals per vendre les coques de Perafita i la resta de productes i continuar ampliant el mercat sense perdre qualitat. En l’actualitat, gestionada per la tercera generació, segueix present als mercats i Forn Franquesa més importants de Catalunya però, a més, comercialitza i distribueix els seus productes a través de tendes pròpies, a Perafita, Platja de Cèrcol, Barcelona, Vic i Berga. També compta amb punts de venda en comarques com Osona, el Bages, el Solsonès, el Baix Llobregat, l’Alt Empordà, la Selva -entre els quals hi ha les cafeteries de PdePÀ– i el Gironès.

Els productes de “Forn Franquesa” s’elaboren i distribueixen des d’un modern i ampli obrador als afores de Perafita, situat en el cor del Lluçanès. Des d’allí surten diàriament les delicioses coques de Perafita, tan dolces com salades: de forner, de xocolata, d’anís, d’ou, de crema, d’ametlla, de fruites, de cabell d’àngel, de llardons, anxoves, de ceba i botifarra, etc. La llista de productes artesans de “Forn Franquesa” no s’acaba amb les coques, ni de bon tros, inclou també pastissos (de formatge, Sacher, de poma, etc.), pans especials, pizzes, empanades, brioixos, galetes, etc. Una àmplia i variada oferta que l’empresa ha anat ampliant per adaptar-se a la creixent demanda del mercat.

coca llardons_Perafita_crèdit_forn franquesa

Coca Llardons Perafita

El secret de les coques de Perafita i del seu inigualable gust que està molt guardat. És la mateixa recepta que ja usava el fundador i que ha passat de generació en generació fins a l’actualitat. La massa es continua estirant a mà, amb la destresa i coca que ho feia Lluís Franquesa. La matèria primera és de la millor qualitat. I al final de tot, el toc de gràcia: la cocció en un forn de pedra volcànica de més de 30 tones amb llenya de pi i això els dóna un gust especial. “Forn Franquesa” conserva també la il·lusió i treball d’aquell petit forn de poble que s’ha acabat convertint en una empresa moderna i pròspera, amb voluntat de créixer i fer arribar les coques de Perafita en tot Catalunya i més enllà. Un objectiu que renova cada dia sense perdre mai de vista els seus orígens.